SİNAN PAŞA KÜLLİYESİ

 

  Sinan paşa külliyesi medrese, türbe ve sebilden meydana gelmiş ve Divanyolu üzerinde Yeniçeriler Caddesi ile Bileyciler Sokağının kesiştiği noktaya kurulmuş bir külliyedir. Veziriazam Sinan Paşa tarafından mimar Davut Ağa'ya Hicri 1002-Miladi 1594 yıllarında yaptırılmıştır. 




      Klasik dönem mimarisinin seçkin örneklerinden bir tanesi olan bu külliyede, kesme taştan inşa edilen yapılar, pencerelerini dövme demir şebekeleri yüksek bir ihata duvarının içine alınmış Divanyolu ve Bileciler Sokağın kesişme noktasına da sevil inşa ettirilmiştir. 18. yüzyıl sonralarında doğru bahçe duvarlarının bir bölümü yıkılmış içerideki mezarların de görünebilmesi için barok tarzındaki bir kemerle yükseltilmiştir. Dershane-mescit yapıları geleneksel Osmanlı planlarından ayrı düzenlenmiş olsa da klasik Osmanlı üslubu ile yapılmış dikdörtgen planlı revaklı avlulu olan medresenin üç tarafı hücrelerle çevrilmiştir. Hücreler avluya bir kapı ve bir pencere ile açılmıştır ve iç avluda sekizgen bir yapıda şadırvan bulunmaktadır.





 Hadikatü'l Cevami'de Darülhadis olarak geçen medreseyi kuzey cephesinde kare planlı bir dershane, sekizgen kasnaklı ve tromplu kubbesini  bir paye ve iki sütunun desteklediği kemerler taşır. Molla hücreleri, kubbeli ve bir avluya ait altı-üstü daha büyük ikisi dışarıya bakan üçer pencerelidir odalardan oluşur. Külliyenin en gösterişli birimini teşkil eden türbe  on altıgen planlı, basit kubbeli ve kapısının önü sundurmalı bir yapıdadır. İçerisinde iki mermer lahit üç, sanduka bulunmaktadır. Yola bakan tarafta beş su verme açıklığı bulunan, dökme demirden petek biçiminde şebekeler ve bunlara ait ajurlu mermer açıklıkları bulunan sebil yer alır. Sebilin çatısı ve külliyenin bütün kubbeleri kurşunla kaplanmıştır.


    1865 Hocapaşa yangınında zarar gören Sinan Paşa Külliyesi yangını ardından onarılsa da 1973-1974 yıllarında detaylı bir biçimde restore görmüştür.

 Ayrıca not: 2010 yılında Hizmet Vakfı’na tahsis olan medrese halen daha Kur'an-ı Kerim kıraat, hadis, hıfz ve Risale-i Nur dersleri vermektedir. Ayrıca İngilizce, Arapça, Türkçe, Farsça dillerinde de Risale-i Nur derslerine devam edilmektedir. Ücretsiz hat dersleri, hat sergileri yapılmaktadır ve külliyenin içinde birde hat atölyesi bulunmaktadır.

    1973 yılında Bediüzzaman Said Nursi’nin yedi talebesi Tahir Mutlu, Abdullah Yeğin, Hüsnü Bayramoğlu, Bayram Yüksel, Mustafa Sungur, Sait Özdemir ve Ahmet Aytimur Hizmet Vakfı‘nı kurmuştur. Vakfın ana gayesini Kuran-ı Kerim’i basmak ve hakikatlerini anlatmak olarak görmüşlerdir. Vakıf Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk defa olan hüsni hat ile yazılmış ilk Kur’an-ı Kerim'i neşretmiştir. Vakfın gerçekleştirdiği-neşr ettiği bu Kur'an-ı Kerim’in özelliği Osmanlı Döneminin son hattatı Hamit Aytaç hattı ile yazılmasıdır. Şu an vakıf Kur'an Kerim ve onun tefsiri olan Risale-i Nur'u ve aynı zamanda onun 17 dilde tercümesini de basmaktadır. Son olarak medrese 2010 yılında Hizmet Vakfı’na verilmeden önce ne yazık ki aynı çevrede bulunan Çorlulu Ali Paşa Medresesi gibi bir dönem nargile kafe olarak işletilmiş olup yine İstanbul’un tarihi dokusuna hançer gibi saplanmıştır. İlerleyen yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın el atmasıyla vakfa tahsis edilmiş olup ne mutlu geri kazanılan bir çok yapı ve eser gibi Sinan Paşa Medresesi de şu an hak ettiği değeri görmüş bulunmaktadır.











 Ben ziyarete gittiğimde çok güzel bir sohbet muhabbet ortamı yakalamıştım gerek vakıf görevlileri gerekse diğer ziyaretçilerle. Hem dünyevi hemde uhrevi ilimlerde çok güzel muhabbetler ve bilgi alışverişi imkanım olmuştu. Benden tavsiye gidebilen gitsin, görsün, tanısın, bilsin, Ömer Hocayla da sohbet etsin. :):)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şiir/Milyon Kere Ayten

YAHYA EFENDİ TEKKESİ

İYİLEŞMEYİ İSTEMEK..